+36 96 523 447

Kosár (0)

Fertőtlenítés ózonnal

Az ózonról a legtöbben tudjuk, hogy egy három oxigénatomból álló molekula, melynek hallatán elsőre talán leginkább a már jócskán károsodott ózonrétegünk jut az eszünkbe, mely egyébként megvédene minket a kívülről jövő káros hatásoktól. Ezen felül a természetben persze megtalálható a talajban és a vízben is. De a villámcsapások közelében is nagy mennyiségben keletkezik a koronakisülés hatására.

Fertőtlenítés ózonnal

Arról már kevesebben beszélnek, hogy ózont a hétköznapi életben is tudjuk hasznosítani, és egyre többen egyre szélesebb körben hasznosítják is. Ez a hasznosítás a 19. században vette kezdetét, amikor is számos területen felismerték az ózonban rejlő lehetőségeket. Ilyen területek voltak a fertőtlenítés, a tisztítás, a vízkezelés, a gyógyítás, a vagy éppen az élelmiszeripar. Kiválóan használható például a táplálék frissen tartására, vagy éppen a sportolók izomzatának a fejlesztésére. De mára már például a szépségiparban is egyre nagyobb szerephez jut.

Az ózon egyik nagy előnye a fertőtlenítő hatásában rejlik, hiszen a klórtól is sokkal erősebb a vízben lévő mikroorganizmusok elpusztítása tekintetében. A baktériumokat, vírusokat, penészeket, gombákat vagy más szagot okozó elemeket egyszerűen megsemmisíti, vagy csapadék formájában oxidálja, ezáltal pedig kiszűrhetővé teszi. A mikroorganizmusok pedig nem tudnak immunitást kialakítani ellene. Sok helyen így egyre inkább jellemző az ózonnak a használata a víz tisztítására a klór helyett. Ez egyébként a víz ízének is kedvez. De használható akár helyiségek, gépjárművek, hűtőszekrények fertőtlenítésére is. És ugyanezen tulajdonságai használhatóvá teszik az orvostudomány területén is.

Bár az emberi szervezet érzékenyen reagál az ózonra, a vele való érintkezés nem okoz semmilyen tartós károsodást. Az ózonnal való érintkezés során olyan kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, mint a kiszáradt száj vagy a légutak irritációja, de az érintett terület elhagyása után ezek rögtön el is múlnak.